Categories
Iglu

Panduan bagi Ibu Bapa di Luar Negara: Apa yang boleh dijangka

Dengan waktu kemasukan universiti semakin hampir tiba, terdapat perubahan ketara yang perlu dihadapi bukan sahaja oleh para bakal pelajar, tetapi juga kesemua ahli keluarga di sekeliling mereka.

Ia merupakan tempoh peralihan bagi semua yang terlibat, dan dengan begitu banyak maklumat dan nasihat yang perlu difikirkan, ia mungkin akan mula berasa terlalu mendesak dan terdapat terlampau banyak perkara untuk diambil kira. Dan ini termasuklah bagi para ibu bapa juga! Sokongan dan minat perhatian anda amat berharga dalam tempoh masa ini, dan sebuah suasana persekitaran yang stabil dan tenteram di rumah boleh menyampaikan sumbangan bererti dalam membantu anak anda untuk bersiap sedia bagi menghadapi perubahan yang bakal tiba.

Baik sama ada mengajar mereka memasak, membeli-belah dengan mematuhi sebuah bajet atau belajar cara bagaimana untuk menggunakan mesin pembasuh, ada banyak yang boleh dilakukan ibu bapa untuk memastikan peralihan ini menjadi pengalaman yang mudah dan lancar. Melibatkan diri dengan mengkaji selidik universiti dan kursus, pilihan tempat tinggal dan permohonan visa adalah cara yang baik untuk tetap melibatkan diri dalam proses berkenaan dan memahami laluan berbeza yang ada.

Tetapi jika anda berasa agak keliru dengan segalanya, jangan bimbang, anda tidak bersendirian. Berikut adalah apa yang anda perlu ketahui.

Mengapa Australia?

Australia terkenal dengan cuaca dan gaya hidupnya yang hebat, tetapi keutamaan pertama anda pastinya berlegar pada soal kawalan penjagaan dan keselamatan – khususnya jika anak anda berancang untuk melanjutkan pengajian di luar negara.

Di sini di Australia, anda berada di dalam keadan yang sungguh selamat. Sebagaimana diiktiraf secara rasmi dalam laporan tahunan terkini The Economist, kedua-dua Sydney dan Melbourne sekali lagi ditempatkan pada tangga kedudukan 10 tertinggi dalam kalangan kotaraya paling selamat di dunia. Statistik ini mengukur semua perkara dari soal pendidikan dan kesihatan, kepada persekitaran dan prasarana – selain mengambil kira sejauh mana sesebuah bandaraya boleh menangani gangguan kehidupan bandar. Bila faktor kelebihan budaya dan manfaat persekitaran diambil kira, kedua-dua Sydney dan Melbourne juga diketengahkan dalam kedudukan 3 tertinggi bagi bandaraya yang paling mudah tinggal di dunia.

Pada tahap yang lebih asasi pula, para ibu bapa boleh berasa lebih yakin bila mereka menyedari bahawa kebanyakan institusi pendidikan Australia akan menempatkan keselamatan komprehensif di dalam kampus untuk memastikan keselamatan para pelajar dan kakitangan sekalian tetap terjaga. Malah kelebihan-kelebihan ini tidak berhenti di sini sahaja! Dengan diiktiraf sebagai memiliki sebuah sistem pendidikan yang paling hebat di dunia, Australia juga menawarkan pelbagai kursus dan juga kemudahan penyelidikan, latihan dan pengajaran. Para pelajar yang baru masuk diberi khidmat sokongan yang sungguh baik semasa Minggu Orientasi di mana mereka akan diberi peluang hebat untuk menyertai kelab-kelab dan persatuan-persatuan berpandukan minat semasa atau baru mereka, manakala pendekatan kehidupan sihat juga digalakkan dan disokong dari segi diet dan senaman.

Dan dengan limpahan keindahan alam dan landskap semulajadi yang ditawarkan, persekitaran alam luar sahaja merupakan sebab yang mencukupi untuk memilih Australia dengan peluang meluas untuk menjelajah dan mengembara dalam musim cuti.

Tempat tinggal jenis apa?

Terdapat pelbagai jenis tempat tinggal pelajar yang ditawarkan bagi memenuhi pelbagai keperluan berbeza. Sebagai ibu bapa, anda akan lebih mengetahui keperluan anak anda dan boleh membantu dalam memandu fikiran mereka kepada pilihan yang paling sesuai. Mula-mula sekali, ia merupakan idea baik untuk mengenal pasti apakah keperluan-keperluan mereka dari segi lokasi, pengangkutan, kemudahan dan keselesaan. Bila anda sudah meringkaskan perkara-perkara ini, anda bolehlah memulakan proses untuk memeriksa pilihan yang ada.

  • Sewa sendiri: Terdapat banyak pilihan rumah atau sewaan kongsi yang sedia ada. Ini akan membolehkan para pelajar untuk mengendalikan urusan tempat tinggal mereka secara peribadi dan berasingan sama sekali dan meletakkan tanda pemisah bagi kehidupan mereka daripada persekitaran universiti.
  • Tempat tinggal sendiri dengan kelebihan keselamatan tambahan: Bagi pelajar yang menikmati kehidupan bersendirian tetapi masih mahukan persekitaran yang selamat dan terkawal, terdapat banyak pilihan tempat tinggal sedia ada yang dibina khas seperti Iglu. Tempat-tempat ini juga memiliki manfaat kehadiran sebuah komuniti pelajar yang sudah terangkum di dalam tapak-tapak berkenaan.
  • Dalam kampus: Jika anda fikir ia lebih elok bagi anak anda untuk tinggal sedekat mungkin dengan kampus, beberapa Universiti menawarkan pilihan tempat tinggal sedia ada di tempat-tempat mereka.

Yang paling mustahak sekali, sebagai ibu bapa anda mahu jaminan sepenuhnya bahawa keselamatan dan penjagaan para pelajar merupakan perkara terpenting yang diutamakan.

Mengapa pilih Iglu?

Iglu menyampaikan cadangan syor tempat tinggal yang unik bagi pelajar di mana kami berfikir dari sudut pandangan ibu bapa dan bertindak bagi pihak pelajar. Dengan soal keselamatan pelajar di kemuncak agenda kami, kami faham bahawa ibu bapa mahukan anak mereka untuk memiliki pengalaman pelajar sepenuhnya – tetapi untuk mengetahui juga bahawa mereka senantiasa berada dalam jagaan yang selamat dan terkawal. Dan di sinilah di mana Iglu memainkan peranannya. Tempat tinggal Iglu menjambatani jurang antara rumah keluarga dan kebebasan sepenuhnya, baik sama anda memilih sebuah pangsapuri berkongsi atau tempat tinggal peribadi.

  • Keselamatan: Dengan keselamatan 24/7, kemasukan keselamatan terkawal dan bantuan di setiap tempat, ibu bapa boleh berasa penuh yakin daripada sebarang kebimbangan berkaitan dengan kehidupan bersendirian.
  • Lokasi: Semua bangunan Iglu terletak di lokasi sentral berhampiran universiti dan rangkaian pengangkutan kerana kami memahami kepentingan kemudahan kehidupan.
  • Kemudahan: Dengan kemudahan hebat di tempat-tempat kami seperti kawasan komunal, kawasan belajar, gym dan BBQ, fokus kami tertumpu ke arah menciptakan suasana rumah keluarga walaupun berada jauh dari kampung halaman bagi semua pelajar kami.
  • Komuniti: Dengan peluang yang kerap diadakan untuk bergaul mesra dan berintegrasi dengan rakan-rakan lain, kehidupan di Iglu bermakna anda mempunyai sebuah komuniti di tempat tinggal anda yang sudah siap tersedia.
  • Sokongan: Iglu menyokong semua penghuni kami dengan sepenuhnya, dan mempunyai kakitangan berkelayakan yang bersedia untuk membantu bila-bila diperlukan.
  • Inklusif segalanya: Dengan kos perbelanjaan inklusif segalanya yang dimaklumkan dari mula lagi, tiada apa-apa perkara mengejutkan yang perlu dibimbangkan pada penghujung setiap Semester.

Bersedia untuk langkah seterusnya?

Categories
Iglu

10 Tips untuk Permohonan Visa Pelajar yang Hebat

Sebagai negara yang menempatkan beberapa universiti terulung dunia beserta gandingan iklimnya yang hebat, tidak menghairankanlah bila  Australia amat dikejari pelajar dari serata pelusuk dunia sebagai destinasi pelajaran pilihan mereka. Jika anda berfikir untuk melanjutkan pengajian anda di luar negara ke Australia bagi penempatan Universiti anda, anda sudah pastinya tidak bersendirian. Dan walaupun proses permohonan visa telah menjadi jauh lebih mudah dan lebih senang untuk diuruskan baru-baru ini, terdapat beberapa cara untuk memastikan agar permohonan visa anda akan berjalan dengan selancar mungkin. Berikan anda peluang untuk mendahuluinya dengan senarai semak ringkas berikut.

1. Pastikan anda memenuhi syarat-syarat awal

Walaupun ia mungkin kelihatan jelas, namun begitu terdapat beberapa perkara asas yang perlu dipenuhi terlebih dahulu contohnya kecekapan berbahasa Inggeris, kestabilan kewangan dan pencapaian akademik. Para pegawai berkenaan juga akan memerlukan jaminan bahawa anda adalah seorang kemasukan sementara tulin (Genuine Temporary Entrant) (GTE) dan berniat untuk pulang kembali ke tanahair bila pengajian anda selesai nanti. Sila periksa di sini untuk menyemak kelayakan anda.

2. Adakah institusi anda berdaftar dengan CRICOS?

Institusi yang dipilih bagi pelajaran anda harus sudah berdaftar secara rasmi sebagai sebuah penyedia pendidikan bagi pelajar luar negara. Peruntukan penyenaraian ini dikenali sebagai Daftar Institusi dan Kursus Komanwel bagi Pelajar Antarabangsa (Commonwealth Register of Institutions and Courses for Overseas Students) (CRICOS). Jika institusi anda tidak terkandung di dalam senarai ini, permohonan visa anda akan menjadi tidak sah.

3. Adakah anda menggunakan prosedur permohonan yang betul?

Pastikan permohonan anda menepati proses yang dikehendaki institusi individu anda. Ada yang memerlukan kemasukan khusus melalui sebuah ajen, manakala ada pula yang bersedia untuk menerima permohonan terus. Jika terdapat sebarang kemusykilan, hubungi mereka secara langsung untuk mendapatkan panduan.

4. Pastikan kursus pilihan anda sesuai dengan syarat-syarat keperluan visa

Syarat-syarat visa pelajar luar negeri mengehendaki seseorang pelajar untuk sekurang-kurangnya berdaftar dalam sebuah kursus yang berjalan untuk minimum 3 bulan dan tertakluk kepada tahap pendidikan tertentu. Bukti mesti disediakan bahawa kursus berkenaan dianggap sebagai kursus sepenuh masa.

5. Sudahkah anda menerima CoE anda?

Sebelum memohon visa anda, pastikan bahawa anda sudah selesai kursus kemasukan anda dan sudah menerima Pengesahan Kemasukan (Confirmation of Enrolment) (CoE). Anda akan memerlukan rujukan ini bagi permohonan visa anda sebagai bukti penerimaan ke dalam kursus anda.

6. Buatkan pemeriksaan kesihatan

Visa anda mengehendaki anda untuk memenuhi keperluan kesihatan tertentu. Ini mungkin bererti bahawa sebuah pemeriksaan kesihatan diperlukan, khususnya jika anda datang dari sebuah negara di mana terdapat masalah kebimbangan kesihatan awam. Jika anda fikir perkara ini mungkin berkaitan dengan anda, anda boleh menjimatkan masa dengan membuatnya terlebih dahulu. Anda juga mungkin diperlukan untuk mengambil insuran kesihatan sepanjang tempoh masa pengajian anda. Ia boleh diperolehi daripada senarai penyedia Australia yang diluluskan.

7. Bersiap sedia

Pastikan anda sudah bersiap sedia dengan segalanya dalam tangan anda sebelum anda membuat permohonan anda supaya anda boleh mendaftar masuk ke dalam akaun immi anda dan mengisi keperluan permohonan anda dengan sekaligus sahaja. Pastikan anda menyimpan salinan digital selain salinan fotokopi kesemua dokumentasi anda, supaya anda senantiasa boleh mengakses apa yang anda mungkin perlu. Semak dan periksa dan semak dan periksa sekali lagi untuk mengelakkan berlakunya sebarang kesilapan kecil – ia memang tidak berguna jika terdapat sesuatu yang bakal melambatkan proses permohonan berkenaan. Sila periksa di sini untuk memastikan anda mempunyai semua dokumentasi anda.

8. Bersedia bersedia bersedia

Sama seperti bila anda memohon kerja, bahagian temuramah merupakan tahap kritikal di mana segalanya akan bergantung akhirnya. Yakinkan diri anda bahawa permohonan anda sudah dilengkapkan sepenuhnya dan bersiap sedialah untuk menjawab sebarang soalan. Ia mungkin meliputi soal mengapa anda mahu belajar di Australia, mengenai kursus yang khusus dipilih anda, bagaimana anda akan menguruskan kewangan anda dan apakah rancangan anda seterusnya. Cubalah beberapa ujian latihan terlebih dahulu dengan kawan-kawan atau ahli keluarga anda supaya anda akan berasa yakin dan santai pada hari temuduga.

9. Adakah pasport anda masih ada ruang halaman mencukupi?

Walaupun visa itu sendiri hanya akan mengambil satu ruang halaman sahaja, anda akan memerlukan sekurang-kurangnya 4-6 mukasurat kosong kerana kalau tidak anda mungkin akan dikehendaki untuk memperbaharui pasport anda sebelum visa berkenaan boleh diluluskan. Ini akan melambatkan lagi proses berkenaan selain menambah kos ke atas perbelanjaan tersebut.

10. Pastikan anda merancangkan luangan sebanyak masa yang perlu

Prosedur pentadbiran visa sememangnya tidak boleh dijangka biarpun dalam keadaan terbaik, dan jika visa tersebut tidak diluluskan dalam tempoh masa yang dikehendaki, anda tidak akan boleh memulakan kursus anda. Ia merupakan proses yang jauh lebih menyenangkan jika anda merancangkan luangan sebanyak masa yang perlu untuk mengambil kira sebarang kelewatan dan pindaan – daripada berasa tertekan disebabkan kesuntukan masa bila tempoh permulaan Semester semakin hampir.

Dan sekarang, rilekslah dahulu! Anda sudah pun membuat segalanya yang anda boleh dalam proses permohonan berkenaan. Sambil anda menunggu keputusannya, ia merupakan peluang masa yang baik untuk mula berfikir tentang di mana anda mahu tinggal. Sila rujuk nasihat kami tentang apa yang anda patut pertimbangkan mengenai soal tempat tinggal pelajar, atau dapatkan maklumat lanjut tentang lokasi Iglu kami di Brisbane, Melbourne dan Sydney.

Categories
Iglu

Apa Yang Anda Patut Cari dalam Tempat Tinggal Pelajar

Adakah ia mustahak bagi anda untuk berada berhampiran dengan universiti, atau adakah anda bersedia untuk nenempuh perjalanan ke kampus setiap hari? Adakah anda menikmati manfaat sebuah komuniti individu yang berfikiran sehaluan di sekeliling anda atau adakah anda lebih suka bersendirian? Adakah ia lebih menggembirakan bagi anda untuk memiliki kemudahan tertentu sahaja atau adakah kemudahan dan akses sesuatu yang tidak boleh ditolak ansur? Kita semua mempunyai keperluan dan kemahuan yang berbeza, dan apa yang mungkin sesuai bagi seseorang mungkin tidak masuk akal bagi orang lain.

Berikut adalah 6 perkara untuk dipertimbangkan yang boleh membantu anda untuk membuat keputusan tentang apa sebenarnya yang anda sedang cari – anda apa yang paling sesuai untuk memenuhi keperluan anda.

1. Lokasi

Jika anda tahu anda jenis pelajar yang tidak semestinya menggunakan masa yang mencukupi untuk bergerak ke kuliah, atau menikmati kemudahan untuk mendapatkan segalanya di luar pintu anda sahaja, jadi lokasi akan menjadi salah satu perkara pertimbangan yang utama. Berada di tempat yang berhampiran dengan sistem pengangkutan dan kemudahan bererti anda akan memiliki kehidupan yang lebih menyenangkan – dan lebih banyak masa untuk menikmati detik-detik yang terluang antaranya.

2. Perasaan semangat komuniti

Perasaan semangat yang dikongsi sebagai sebahagian daripada sebuah komuniti akan menjadi salah satu aspek yang paling menyeronokkan sewaktu anda berada di universiti. Hidup dan belajar bersama para individu lain yang sehaluan dengan anda akan menghasilkan pengalaman, kenangan dan peluang untuk menjalinkan rangkaian kenalan yang berpanjangan. Mencapai keseimbangan antara waktu belajar sepi yang mencukupi dan peluang untuk melepaskan perasaan akan menciptakan gandingan waktu bekerja dan bersosial yang pasti sempurna.

3. Keselamatan Diutamakan

Ianya amat penting untuk berasa selamat dan terjaga dalam kediaman baru anda yang terletak jauh dari kampung halaman. Pastikan pilihan tempat tinggal anda mempunyai langkah-langkah keselamatan sedia ada, seperti CCTV, bantuan 24/7 di lokasi dan kemasukan dengan kunci keselamatan yang terkawal.

4. Sahabat dan Teman

Adakah anda lebih suka tinggal dalam ruang anda sendiri? Adakah anda ingin berkongsi ruang tempat tinggal anda dengan sahabat-handai anda, atau mungkin mula berkenalan dengan kawan-kawan baru? Buatlah keputusan tentang pilihan anda kemudian fikirkan bagaimana ia boleh dipenuhi. Jangan berasa tertekan untuk melakukan apa yang kawan-kawan anda mungkin akan buat, ini adalah peluang bagi anda untuk membuat pilihan anda sendiri.

5. Manfaat Membina Kehidupan Baru

Jika anda ingin menyelami kehidupan di universiti, lihatlah apa tawaran yang ada yang akan membantu anda untuk membina kehidupan baru dan melibatkan diri di dalamnya. Adakah terdapat acara atau aktiviti berjadual yang menggalakkan komuniti di situ untuk berkumpul bersama? Bagaimana anda boleh bertemu dengan rakan sekuliah? Pertimbangkan juga apa jenis sokongan yang disediakan untuk waktu ketika bila kehidupan anda mungkin tidak berjalan selancar yang anda ingini.

6. Bajet

Ia juga penting untuk memahami apa sebenarnya yang anda boleh mampu. Pastikan anda membaca syarat-syarat kecil dengan teliti dan periksakan apa yang termasuk sekali, misalnya utiliti dan penggunaan wi-fi untuk mengelakkan sebarang masalah yang tidak diingini bila bil anda tiba.

Jenis-Jenis Tempat Tinggal

Walaupun terdapat tanggapan yang memberi gambaran bahwa maklumat sedia ada amat mengelirukan, namun pilihan tempat tinggal sebenarnya sangat mudah untuk difikirkan bila anda sudah membuat keputusan tentang apa yang anda mahu. Bila anda sudah mengenal pasti apa yang paling sesuai bagi keperluan anda, anda boleh terus memberi fokus kepada sektor khusus tersebut. Mari kita ringkaskan.

Dalam kampus

Kebanyakan universiti memiliki tempat tinggal mereka sendiri. Ia biasanya berada di dalam atau sangat berhampiran dengan kampus dan biasanya mempunyai kakitangan universiti yang tinggal bersama di situ. Anda boleh memilih daripada sejumlah pilihan tempat tinggal bersendirian atau berkongsi, malah anda juga boleh memilih tempat tinggal di mana semua makan akan disediakan untuk anda. Walaupun pilihan ini kurang menawarkan kebebasan sepenuhnya, namun ia membawa bersamanya sebuah persekitaran sosial yang sedia terbina dengan semua pelajarnya dari universiti sama – yang juga bererti terdapat berbagai kegiatan untuk memenuhi perhatian anda sepanjang masa. Beberapa pilihan dalam kampus mempunyai beberapa peraturan dan syarat-syarat, jadi pastikan anda memeriksanya terlebih dahulu juga.

Luar kampus

Jika anda suka idea untuk disokong individu lain yang berfikir sehaluan dengan anda tetapi anda lebih suka untuk berjauhan daripada untuk memanfaatkan kehadiran sokongan individu lain setiap hari, Tempat Tinggal Pelajar yang Dibina Khas (Purpose Built Student Accommodation / PBSA) seperti Iglu adalah pilihan untuk anda. Dengan mengabungkan tawaran kebebasan dalam persekitaran yang selamat dan terkawal, PBSA adalah tepat bagi mereka yang menikmati kemesraan teman pelbagai individu di samping pilihan kemudahan dan peluang sosial meluas. Biasanya ditempatkan di lokasi hebat, PBSA menawarkan kemudahan dan akses kepada seluruh bidang cakupan kehidupan pelajar.

Sewa Sendiri

Jika anda lebih suka untuk bebas bermandiri daripada rumah dan universiti, terdapat pilihan tradisi untuk menyewa sebuah rumah secara bersendirian atau dengan kawan-kawan. Ini akan melibatkan tanggungan tanggungjawab anda sendiri bagi perjanjian penyewaan (biasanya untuk minimum setahun) selain memohon langganan penyedia utiliti misalnya telefon, internet, elektrik dan gas.

Rumah Kongsi

Bagi mereka yang lebih suka menikmati kelompok kawan dan sahabat handai yang lebih kecil, menyewa sebuah bilik dalam rumah kongsi sedia ada juga merupakan satu pilihan. Ia merupakan cara baik untuk bertemu dengan kenalan baru dan membenarkan kebebasan sepenuhnya tanpa perlu menggalas tanggungjawab perjanjian penyewaan.

Ingin tinggal di Iglu?

Categories
Iglu

Sebab-Sebab Utama untuk Belajar di Australia

Jadi anda akan melangkah ke Universiti dan sedang berfikir untuk belajar di luar negara? Memang banyak yang perlu dipertimbangkan ketika anda memilih hala tuju seterusnya kerana ia bukan sekadar soal memilih sebuah kursus sahaja. Dengan kehadiran kelompok pelajar antarabangsa sedia ada yang signifikan, Australia sudah sekian lama menjadi destinasi popular bagi pengajian di luar negara di samping UK dan Amerika Syarikat – dan ia semakin digemari kerana proses permohonan visanya yang agak mudah.

Dengan hanya memerlukan pengesahan kemasukan kursus, bukti keselamatan kewangan dan kemahiran berbahasa Inggeris yang diluluskan sebelum sesebuah Visa boleh dikeluarkan, kaedah peralihan yang sebegini senang memang merupakan tarikan hebat bagi ramai pemohon. Tambahan pula, para pelajar amat tertarik kepada keperibadian perwatakan Aussie yang mesra dan santai, taraf kehidupan yang tinggi dan hasil pendidikan yang cemerlang, di samping pelbagai manfaat lain yang ditawarkan.

Namun begitu, terdapat lebih banyak lagi perkara selain daripada ini yang menjadikan Australia salah satu destinasi pilihan 3 terulung bagi meneruskan pengajian tinggi. Dan berikut adalah sebabnya.

1. Gaya hidup Aussie

Australia sememangnya sekian lama menjadi lokasi menawan bagi pelajar antarabangsa, terutamanya kerana gaya hidup pantainya yang terkemuka dan cuacanya yang disinari mentari sepanjang masa. Lebih-lebih lagi bila ia diiringi pemandangan indah yang menakjubkan, kepelbagaian kehidupan liarnya dan peluang meluas untuk mengembara, ianya semua memang masuk akal. Dengan faktor taraf kemudahan kehidupan tinggi yang membanggakan di setiap bandaraya Australia, anda boleh mengharapkan pendidikan, penjagaan kesihatan dan prasarana berwibawa yang kuat selain rangkaian pengangkutan awam, kestabilan sosial dan latarbelakang kepelbagaian budaya yang cemerlang.

Daripada hutan hujan ke terumbu karang, dari bandar ke desa, inilah tanah bumi yang memiliki sedikit daripada segala yang ada – termasuklah rakyat yang sangat ghairah dengan semangat penerimaan dan keinginan untuk berkongsi semua perkara Aussie. Australia secara konsisten menyampaikan taraf mutu kehidupan yang luarbiasa dengan cuaca yang sepadan dengannya. Ia merupakan persekitaran yang sempurna untuk menyesuaikan diri anda dengan kehidupan baru dan bagi menikmati zaman pelajar anda dengan sepenuhnya.

2. Pengiktirafan Global

Australia menyampaikan salah satu sistem pendidikan terbaik di dunia, dan bila anda pulang kembali ke tanahair dengan segulung ijazah Australia, ia menjanjikan laluan gemilang ke arah kejayaan cemerlang dalam kerjaya anda. Tetapi walaupun tangga kedudukannya adalah ukuran yang penting untuk diambil kira sewaktu memilih sesebuah Universiti, ia tidak sepatutnya dipertimbangkan secara berasingan apabila anda membuat keputusan akhir anda. Sesetengah universiti mungkin memiliki markah keseluruhan yang tinggi dalam tangga kedudukan globalnya, tetapi mereka tidak semestinya menjadi pilihan terbaik bagi kursus tertentu anda.

Kesemua anggota Universiti Kumpulan Lapan (Group of Eight) Australia kini menduduki senarai 150 Universiti (2019) terulung dunia, dengan Universiti Melbourne diletakkan dalam kumpulan 10 terulung bagi Undang-Undang. Sama juga seperti di negara-negara lain, terdapat institusi-institusi elit yang sangat disegani berdasarkan reputasinya sahaja, misalnya Russell Group UK dan Ivy League Amerika Syarikat. Teliti dahulu kolej mana yang menawarkan pilihan terbaik bagi kursus anda kemudian pertimbangkannya dengan mengambil kira semua faktor lain yang bergerak seiring dengan soal kehidupan pelajar contohnya gaya hidup dan kemampuan.

3. Struktur Kursus

Australia menawarkan pelbagai pilihan kursus institusi dan pendidikan jadi ia tidak menjadi masalah untuk mencari satu yang benar-benar sesuai dengan anda. Tambahan pula, ia agak mudah untuk bergerak antara institusi sekiranya pilihan anda kurang memuaskan. Dengan reputasi yang diiktiraf dunia bagi inovasi dan kemajuan, Australia memiliki fasiliti yang tiada tandingannya bagi penyelidikan, pengajaran dan latihan dengan komitmen berpanjangan dalam menawarkan pendidikan berkualiti.

Kursus-kursus distruktur untuk menyokong pilihan subjek anda dari awal lagi. Di luar Australia, adalah menjadi kebiasaan untuk menjumpai kursus yang bermula dengan pelbagai subjek. Ia memerlukan anda untuk meluaskan pelajaran anda merentasi pelbagai displin sebelum tumpuan pilihan anda boleh dibuat, dan ini berbeza dengan kaedah di mana anda bermula dengan pemilihan subjek tunggal sahaja. Jadi, jika anda sudah membuat keputusan dan tidak sabar untuk memulakan pengajian dalam bidang pilihan anda, Australia merupakan pilihan yang paling nyata.

4. Pengukuran

Ia berguna untuk memahami bagaimana prestasi anda akan diukur sebelum anda  membuat komitmen kepada sesebuah Universiti, kerana anda mungkin mendapati bahawa sesebuah sistem tertentu lebih serasi dengan metode pembelajaran anda. Institusi Australia lebih cenderung ke arah mendokong sebuah pendekatan meluas terhadap pengukuran prestasi yang menggabungkan hasil keputusan penilaian individu sepanjang keseluruhan semester dengan tempoh-tempoh peperiksaan berkala. Apa yang diingini adalah agar pelajar boleh menangani beban kerja mereka secara mandiri, dengan sokongan kuliah syarahan dan tutorial dalam kumpulan-kumpulan kecil.

Sistem ini menyampaikan peluang untuk membangukan pemikiran kritikal dalam sebuah persekitaran yang disokong, dengan peluang untuk menilai pemahaman sepanjang tempoh pengajian. Dalam institusi-institusi di Amerika Syarikat, kebanyakan tugasan kursus akan menyumbang kepada markah akhir dengan peperiksaan tradisi menjadi salah-satu faktor dalam hasil keputusan berkaitan. Di UK, ia berbeza lagi, dengan hasil pencapaian yang lebih bergantung kepada peperiksaan atau karangan akhir berbanding dengan tugasan kursus.

5. Yuran

Sebagai seorang pelajar antarabangsa, sudah semestinya terdapat beberapa soal kewangan yang harus diambil kira, misalnya yuran tuisyen yang tinggi selain pembiayaan kos kehidupan yang perlu dibelanjakan sewaktu anda tinggal berjauhan dari rumah keluarga. Kehidupan di bandaraya boleh menjadi mahal, tetapi jika anda berupaya mematuhi sebuah bajet dan bersedia untuk membuat keputusan dengan cermat dan berhati-hati, mana sahaja yang anda pilih untuk belajar akan menjadi pilihan yang  berdaya maju.

Secara keseluruhannya, ia lebih murah untuk belajar di Australia berbanding dengan institusi yang setanding di UK dan Amerika Syarikat, dengan kelebihan kemungkinan terdapat biasiswa yang disediakan untuk menampung kos. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang yuran-yuran yang bakal perlu dibayar sebagai seorang pelajar antarabangsa di Australia, sila klik di sini.

6. Keupayaan Bekerja

Bagi pelajar yang ingin menambah pendapatan mereka dengan bekerja, visa Pelajar Antarabangsa membenarkan anda untuk bekerja selama 20 jam seminggu dalam tempoh semester, dan selama 40 jam sewaktu tempoh bercuti. Ia merupakan cara hebat untuk meringankan beban sara hidup, menyelami persekitaran anda dan memperolehi pengalaman kerja yang relevan kepada subjek ijazah anda. Dengan gaji lumayan pada kadar AUD$18.93 sejam – berbanding AUD$10.38 sejam di Amerika Syarikat dan AUD$10.95 sejam di UK, pemilihan Australia bagi pengajian Universiti anda tidak perlu difikirkan lagi.